Український пізньозимовий сорт високої урожайності. Отриманий в інституті садівництва УААН в результаті схрещування сортів Бере Гарді та Парижанка. Автори- В.П.Копань та К.Н.Копань. Сорт добре сумісний з айвою. Характеризується скороплідністю, високою зимостійкістю, стійкістю до парші та інших грибкових захворювань, високою врожайністю.

 Плоди крупні, одномірні, вагою 260-280г, на айві 330-350г зеленувато-жовтого кольору, шкіра достатньо товста, суха, сірувато-зелена при дозріванні-зеленувато-жовта, поржавлена інколи з легким рум’янцем. М’якоть кремова, соковита, напівмасляниста, дуже солодка, з легким мигдальним ароматом. Дегустаційна оцінка (4,3бали). Дозрівання плодів припадає на середину жовтня. Плоди зберігаються до березня.
ПЕРЕВАГИ: швидкоплідність, висока зимостійкість, стійкість до парші та інших грибкових захворювань, висока врожайність.
НЕДОЛІКИ: плоди в’януть та загниваються в кінці періоду зберігання.
ПРИ ОБРІЗУВАННІ ПАМ’ЯТАЙТЕ!- Дерево швидкоросле, з широко пірамідальною кроною середньої густоти. На айвовій підщепі крона не загущується тому потребує мінімальної обрізки.

 

 

 

СТРИЙСЬКА

Пізньозимовий сорт

Походження: Бере Гарді х Парижанка

Автори: В.П. Копань, К.М.Копань

До Державного реєстру сортів рослин внесений у 1999 році.

Рекомендований для вирощування в зонах Полісся та Лісостепу.

Стійкий до грибних та бактеріальних хвороб. Зимостійкий.

Дерево швидкоросле, утворює високу широкопірамідальну крону. Плодоносить переважно на коротких плодушках та шпорцях, інтенсивно закладаючи плодові бруньки на однорічних приростах. На насінневій підщепі вступає у плодоношення з 4-5-річного віку.

Урожайність до 38 т/га.

Плоди великі (270-300 г), одномірні, подовженогрушоподібної форми. Основне забарвлення сірувато-зелене, іноді з легким рожевим рум’янцем, у період достигання зеленувато-жовте. М’якоть кремова, соковита, з легким мигдальним ароматом, дуже солодкого смаку (8,0-8,2 бала). Знімальна стиглість настає у жовтні, споживча – у січні–березні. В холодильній камері зі звичайною атмосферою плоди зберігаються до квітня.

У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 14,0, цукрів – 11,4, кислот – 0,2, пектинів – 1,0, а також  вітаміну С – 3,0 мг/100 г сирої маси