Персик Донецький жовтий - середньо-пізнього строку дозрівання, на місяць пізніше Київського раннього. Плоди великі, середньою масою 120-150 г, окремі досягають 200-220 г, округлі, або широкоовальні сплюснуті біля полюсів, черевний шов добре виділяється. Шкірочка зі слабким опушенням, блідо-жовта, у недозрілих плодів зеленувато-жовта, на освітленій стороні з дуже красивим і розмитим кармін-червоним рум'янцем. М'якоть зеленувато-жовта, у шкірки жовто-оранжева, без червоності у кісточки, досить щільна, соковита, дуже солодка з легкою кислотою і приємним ароматом, дегустаційна оцінка - 4,7-4,9 бала. Кісточка велика, світло-коричнева, від м'якоті не відділяється. Сорт самоплодовий. У сприятливі для перезимівлі квіткових бруньок роки врожайність становить 50-60 кг з дерева. У недозрілих плодів транспортабельність гарна, але при повної зрілості вони легко мнуться і покриваються темними плямами.

Дерево дуже сильноросле, з густою округлою кроною. Зимостійкість дерев хороша. Сорт має дуже гарною відновлювальною здатністю. По зимостійкості квіткових бруньок дещо поступається Київському раннього, але значно більш зимостійкий, ніж більшість великоплідних сортів. За тривалістю періоду вегетації близький до Київського раннього. Швидкоплідність сорти середня, у плодоношення вступає на третій рік. Сорт уражається курчавістю листя.

Грунт: среднесугліністиє грунту з хорошим волого-і повітрообміном, з нейтральною або слаболужною реакцією.

Переваги: великі високоякісні плоди, хороша зимостійкість дерева і квіткових бруньок, висока відновлювальна здатність.

 

Використання: готують компоти, джеми, цукати, мармелад і повидло. Смачні і корисні сушені персики.